Bergscykling

Serva din cykel hemma

Nu när våren är här så är det dags att ta fram din cykel. Innan du börjar cykla igen på den är det bra att se över den. Du kan lämna in den, eller så gör du service själv, hemma, det är inte så svårt. Du kkan på lätt sätt kontrollra din cykels delar, samt tvätta den. 

Tvätta cykeln

Du bör alltid börja med att tvätta cykeln. Det är inte bra att serva en cykel som är smutsig. Det eftersom att du då kan få in smuts i alla små delar på cykeln. Så starta med att göra en grundlig cykeltvätt. Du kan anväjnda dig av ljummet vatten, en tvättsvamp, diskmedel eller såpa. Undvik att spola av med högtryckstvätt eftersom att det kan göra att det kommer in vatten på fel ställen. Om det gör det så kan det börja rosta.

Rengör kedja och kassett

Även cykelns mindre delar, som kedja och kassett skka du kontrollera samt göra rent. Du kan göra rent kedjan med  en trasa eller en borste. Samtidigt kan du kolla så att kedjan är tillräckligt spänd. Om du vill komma åt smuts som finns lång mellan dreven i kassetten kan du använda en tandad böj som är särskilt anpassad.

Smörj kedjan och mekaniska delar

När delarna är rena så måste du se till att smörja dem. Det är bra att skaffa dig en cykelolja som tränger in i svåråtkomliga ställen samt att den ser till att hålla fukt borta och skyddar mot rost. Se till så att du smörjer cykelns kedja och torka av överflödig olja. Även andra mekaniska delar som kugghjul, drev och bromsmekanismer kan vara bra att se över.

Kontrollera, pumpa eller byt däck

Det är bra att undvika punkteringar. Det bästa sättet att göra det på är att alltid kolla av dina däck så att de mår bra. Se till så att de inte är torra, spruckna eller slitna. Behöver du byta däck så kan du göra det själv eller lämna in. Annars är det bara att pumpa däcken om du är nöjd med skicket på dem. 

7 May 2020