Bergscykling

Cykla runt i Sverige

Med sina långa slingrande vägar och vägar tillägnad cykling både i städerna och utspridda över kuster och inre landsbygdsvägar är Sverige proppfullt av spektakulära platser att cykla på. Så oavsett om du letar efter en snabb och uppfriskande tur genom livliga gator eller en flera dagars lång resa som tar dig genom landsbygden, här är några av de bästa ställena du kan cykla på.

Klarälvsbanan

Den här leden är en 220 km lång rutt som tar dig genom det fantastiska inlandslandskapet i västra mellersta Sverige. Från Vänern i söder upp till fjällen och skogarna i norr passerar cyklister genom byar och orter som Karlstad, Munkfors, Uddeholm, Stöllet och Sysslebäck. Hela sträckan är en bilfri zon, med delar av asfalt på en nedlagd banvall. Andra sträckor är grus- eller landsvägar och hela sträckan lämpar sig för både cykling och vandring.

Kattegattleden

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled, med en 370 km lång sträcka på västkusten som går från Halland i söder till Göteborg i norr. Uppdelad i åtta sträckor, så har denna resa intressanta omvägar och har ställen att stanna och äta längs vägen. Den unika kustmiljön ger en njutning för ögat, och även om rutten inte har bergen i norra Sverige eller Norge, är den fortfarande utmanande nog för cykelentusiaster som vill pressa sig själva.

Åre Bike Park

Redan innan den här mountainbikeparken (den största i Norden) öppnade 2004, strömmade cyklister till skidorten Åre i världsklass i samma sekund som snökanonerna slog av. Parken innehåller ungefär 35 stigar med olika svårighetsgrader och stilar, med sju liftar – utrustade med speciella cykelhållare – redo att ta besökare och deras cyklar upp på berget. Cykelparken är också värd för norra Europas största cykelfestival, Åre Bike Festival, i början av juli, som lockar entusiaster från hela världen. Den perfekta platsen för mountainbike.

Göta Kanal

Med 87 km  långväga bilfria cykelvägar längs vad många säger är Sveriges vackraste vattendrag, är Göta kanal en av de populäraste platserna att cykla i Sverige. Rutten erbjuder en relativt lättsam tur; och med många stopp för mat, dryck och sömn tar den här rutten cyklister genom sömniga byar såväl som livligare städer. En av de mest spektakulära passagerna går längs Vättern och vissa sträckor kräver båtpassage som kan bokas i förväg.

13 Feb 2023